Beperk uitdrukkingen en figuurlijk taalgebruik

Ingediend door Koen Van Kelecom op do, 06/13/2019 - 16:28

Gelezen op een vacaturesite:

We zijn op zoek naar een pijpfitter/lasser. Voor deze vacature is het noodzakelijk dat je communicatief sterk in je schoenen staat. Je komt terecht in een firma die nog aan het groeien is: je trekt bijgevolg dus mee aan de kar om de firma mee op de kaart te zetten. Je kan meteen aan de slag.

Het is een heel beeldend geschreven stukje tekst: "sterk in je schoenen staan", "aan de kar trekken", "op de kaart zetten", "aan de slag gaan". Leuk om te lezen, als je geen enkele moeite hebt met taal en al die figuurlijke taal perfect kan interpreteren.

De realiteit is echter dat heel veel mensen moeite hebben met de taal. Denk aan mensen die minder leesvaardig zijn. Of mensen met een migratie-achtergrond die de taal nog aan het leren zijn.

Voor hen is bovenstaande tekst onmogelijk te begrijpen. Kar? Schoenen? Kaart? wat heeft dat te maken met het werk als lasser? 

Dus als je wil dat zo veel mogelijk mensen je tekst begrijpen, is het beter om spaarzaam te zijn met uitdrukkingen en figuurlijk taalgebruik.

We zoeken een pijpfitter/lasser.
Voor die job is het belangrijk dat je goed kan communiceren met je collega's. Onze firma groeit en daarbij kan jij helpen. Je kan meteen beginnen werken.