Makkelijke woorden

Ingediend door Koen Van Kelecom op do, 06/20/2019 - 14:26
Een lezer moet bijna 90 procent van de woorden van een tekst kennen om de tekst te begrijpen. Begrijpelijk schrijven  betekent dus ook makkelijke woorden gebruiken. Lees onze tips om moeilijke woorden in je tekst te beperken.
 

Vaktermen vervangen of uitleggen

Een vakterm is een woord dat mensen in een bepaalde (beroeps)omgeving veel  gebruiken. In diezelfde omgeving is het woord dan ook goed bekend. Het woord circuleert vrolijk en veelvuldig in interne documenten. Dat is op zich geen probleem, want iedereen in de organisatie kent de term.

Het wordt pas een probleem als die vaktermen ook in teksten voor externe communicatie sluipen. Want het brede publiek begrijpt die woorden helemaal niet.  Kijk dus of je de vakterm kan vervangen door een  gewoon, breed bekend woord.

Is een vakterm  toch onvermijdelijk. Leg hem dan even uit.

Een voorbeeld uit de arbeidsmarkt:

 

We testen je vaardigheden zodat we een inschakelingsactie kunnen kiezen voor een vlotte re-integratie op de arbeidsmarkt.

Vaktermen: vaardigheden - inschakelingsactie - reïntegratie op de arbeidsmarkt

We testen je vaardigheden. Dat zijn de dingen die je nu al kan. Met de resultaten van de test kiezen  we een gepaste opleiding. Zo zal je je vaardigheden versterken en zal je sneller weer werk vinden. 

Merk op dat we de vakterm "vaardigheden" niet overboord gooien. Het woord dekt de lading en een werkzoekende zal de term nog dikwijls tegenkomen. 

Ouderwetse, dure woorden

Het blijft een struikelblok: moeilijke woorden gebruiken als er ook makkelijke alternatieven zijn.

Alsook, indien, terstonds, aangezien, ... zijn typische woorden die opduiken in allerlei officiële documenten en mededelingen. 

Het worden ook wel schrijftaalwoorden genoemd. Het zijn typisch woorden die mensen gebruiken als ze teksten schrijven. Maar mensen die minder taalvaardig zijn begrijpen ze niet. Open dus de jacht op ouderwetse woorden en vervang ze door gewone, beter bekende woorden.

 

Aangezien we gesloten zijn op woensdagnamiddag, verzoeken wij u zich op een ander tijdstip tot onze kantoren te wenden.

Moeilijke woorden: aangezien - verzoeken - tijdstip - zich wenden 

We zijn gesloten op woensdagnamiddag. Wij helpen u graag tijdens de openingsuren.

Samengestelde woorden

Samengestelde woorden zijn woorden die uit verschillende woorden bestaan. Die zijn niet alleen lang, maar ook moeilijk te verwerken voor wie minder taalvaardig is. Onderzoek daarom of je je tekst niet kan formuleren zonder samenstelling.  

Als je een betalingsprobleem hebt, contacteer dan snel je sociaalverhuurkantoor.

Samengestelde woorden: betalingsprobleem - sociaalverhuurkantoor

Als je problemen hebt met betalen, contacteer dan snel het kantoor waar je een sociale woning huurt. 

Makkelijke woorden = beter leesbaar

Moeilijke woorden zijn nefast om teksten begrijpelijk te maken. Open daarom de jacht op:

  • vaktermen
  • dure, ouderwetse woorden
  • samengestelde woorden

Kijk of je ze kan vervangen door een beter bekend, gewoon woord.  Of herformuleer je tekst zodat je tekst minder moeilijke woorden bevat.

 

Ja, help me met begrijpelijk schrijven